Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

Dario Castañé

divulgació, tecnologia i política

  • 0
    Mecenes
  • 0
    mensuals
  • 4.36
    total

No és una primícia, però sí una primera publicació: Twitter vol ser una xarxa descentralitzada

Aquest matí he rebut una correu que m'ha fet molta il·lusió. Tinc una subscriptora! Quasi no m'en sabia avenir.

Així que m'he posat com objectiu fer rodar aquest petit projecte, la meva pàgina d'Aixeta. Començo fent-ho en obert, compartint un fil que he fet a Twitter. Poc a poc aniré estructurant el meu procés de creació i publicació, prioritzant l'Aixeta i encaixant-t'ho amb la meva presència actual a Internet, però l'energia de veure aquesta primera subscripció fa que comenci així.

Com dic a la meva descripció, sóc divulgador i tecnòleg. M'agrada explicar la tecnologia. Per exemple, la recent decisió de Twitter de crear o adoptar un estàndard descentralitzat de xarxa social.

Però... Què vol dir això per nosaltres, els usuaris?

1. Llibertat d'elecció

Escollir amb quina aplicació participes en la xarxa, per exemple. Però també llibertat per triar com i qui classifica l'ingent volum d'informació. 

2. Sobirania de les dades personals

Tu controles amb qui compartiràs les teves dades.

3. Distribució de poder

I l'excusa per treure's puces de sobre davant fenòmens com les fake news.

Les empreses són responsables, fins a certa mesura, del que succeeix en les seves xarxes. Per tant, si la xarxa és un eixam d'entitats, ningú tindrà la responsabilitat última de les coses dolentes (ni de les bones) que hi passin. Però això també té un costat positiu.

4. Innovació

Un estàndard obert implica que més gent podrà generar serveis i eines que ofereixin recursos per la demanda o generin noves formes d'interacció. És l'essència del programari lliure, però aplicat a més alt nivell.

Conclusió

Aquesta decisió crec que respon principalment al punt 3 i també a una certa constatació de com agafen volada opcions descentralitzades i lliures, com Mastodon.

Si @bluesky va bé, podem parlar que en una dècada no existirà cap xarxa social com les coneixem ara.